DUKE ELLINGTON SOCIETY OF SWEDEN

Hem » Kamratposten » Gunilla träffar Duke 1958

Gunilla träffar Duke 1958

Ämnen i inlägg

Kamratposten är ju en tidningen för barn mellan 8 och 15 år och många DESS-medlemmar tillhörde säkert dess prenumeranter på 1950- och 1960-talet.

Kamratposten nr 2 år 1959 innehåller en artikel på fyra sidor om Duke Ellington skriven för tidningens unga läsekrets. Den får anses tillhöra ”kulturen om Ellington i Sverige”.

Kamratposten

Kamratpostens unga reporter Gunilla Holm besökte Duke Ellingtons konsert i Kungl. Tennishallen den 4 november 1958. Gunilla fick träffa Duke och samtalade med honom. Några bilder togs också. Vidare hade Kamratposten en tävling för läsekretsen om att identifiera en sång som Duke Ellington skrivit! Detta vore nog inte möjligt att göra i dagens Sverige.

Kamratposten Margareta Toss

I perspektiv – den 6 november 1958 besökte jag – Göran Axelsson – de två Duke Ellington-konserterna i Göteborgs konserthus. Nyss fylld 18, men ännu inget körkort.

Den fullständiga artikeln finns tillgänglig för DESS-medlemmar i Ellington-arkivet. Lösenordet är detsamma som tidigare.

Och varmt tack till Leif Jönsson, som ställt det här numret av Kamratposten till förfogande för DESS-medlemmar via DESS’ webbplats och till Sonja Svensson för fotot.

Författare: Göran Axelsson / Ulf Lundin


1 kommentar

  1. leifjonsson skriver:

    Häromdagen blev jag nyfiken på om det är möjligt att få tag på Gunilla Holm idag. När intervjuen gjordes 1958 måste hon ha varit åtminstone 13 år gammal, alltså född 1945. Om hon var 18 år, bör hon ha varit född 1940. Jag gick in på http://www.ratsit.se och kollade på namnet Gunilla Holm i hopp om att hon fortfarande heter så och en åldersintervall mellan 70 och 75 år. Det visade sig att där kom upp ett flertal Gunilla Holm i dessa åldrar. Jag fick även reda på deras telefonnummer och började ringa upp dem som bor i Stockholm med omnejd. Men tyvärr, jag fick inget napp. Flera blev glatt överraskade när jag frågade dem om de varit redaktörer för Kamratposten 1958 och de önskade mig lycka till i sökandet efter Gunilla Holm.
    Vår Gunilla Holm kanske har ett annat efternamn sedan länge och därför är det näst intill omöjligt att spåra henne. Men det var värt att försöka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: