DUKE ELLINGTON SOCIETY OF SWEDEN

Hem » Alice Babs » Alice Babs i DESS-bulletinen

Alice Babs i DESS-bulletinen

Ämnen i inlägg

DESS-bulletinen är en guldgruva av information. När man vill fördjupa sig i ett ämne är det ofta bra att börja med att läsa gamla Bulletiner. De är lätt tillgängliga eftersom de alla finns i pdf-format på webbplatsen tillsammans med en kort sammanfattning av innehållet i varje nummer.

Alice Babs har naturligtvis varit ett återkommande ämne och Bulletinen har publicerat fem längre artiklar om henne.

Den första finns i nummer 1999-4 och handlar om DESS-träffen den 9 mars 1999 där hon var huvudattraktionen.

Hon gav glimtar ur sin långa karriär vilka illustrerades med skivexempel. Kvällen avslutades med en visning av TV-programmet ”Indigo” och den fick en extra dimension genom att Babs kommenterade programmet och berättade om inspelningen.

babs-2002-3

Nästa Babs-artikel finns i nr. 2001-2 och är också en rapport från en DESS-träff – den här gången den 26 maj 2001. Tillsammans med Arne Domnérus´ kvartett gav hon Ellington-musik i övermått. ”I Let A Song Go Out Of My Heart”, ”Prelude To A Kiss”, ”I’m Checkin’ Out, Goom-Bye och ”Don’t Get Around Much Anymore” var några av numren.  Avslutningsvis sjöng Babs ”Strange Visitor” till eget flygelackompanjemang.

babs-2001-2

I Bulletinen nr. 2002-3 finns den långa intervjun med Ed Bridges, som nämndes i den föregående artikeln om Babs (15 november).

Bulletinen nr. 2004-1 innehåller DESS’ hyllning till Alice Babs på hennes 80-årsdag – ”Ett hjärtligt GRATTIS till dig, Alice, från alla dina Duke Ellington-vänner i såväl Sverige som i USA, Kanada, England m.fl. länder”. En av illustrationerna i artikeln är bilden av ”Bennys Tiger Boys” från 1939.

bennys-tiger-boys

Fem år senare – i Bulletinen nr. 2009-1 – uppmärksammas Alice Babs 85-årsdag med en artikel av Vaxbolagets Lasse Zachrisson, som sammanfattar hennes karriär och presenterar CD-skivan ”As Time Goes By”, som han gett ut i anslutning till födelsedagen.

Året därefter recenserades Jan Olsson den nyutkomna DVDn ”Alice Babs – Swing It”. Det skedde i Bulletinen nr. 2010-2.

Bulletinen 2014 var i hög grad ett ”in memorian” nummer. I en tvåsidig artikel tecknades bilden av hennes karriär med Ellington. Den kompletterades med omtryck av Babs’ text till CDn ”Duke Ellington In Sweden 1973” och Ellingtons ord om Alice Babs i ”Music Is My Mistress”

babs-2014-1

Alla artiklarna kan läsas genom att man går till avdelningen Bulletinen på webbplatsen och laddar hem det aktuella numret (eller läser det ”online”). De finns också i Ellingtonarkivet i avdelningen Artiklar / Babs.

I Ellingtonarkivet finns också en artikel, som Göran Wallén skrev till hennes 75-årsdag och som tecknar hennes karriär i breda penseldrag.

 

 

 

 


1 kommentar

 1. goranaxelsson skriver:

  Hej Ulf,

  Du skriver:

  Fem år senare – i Bulletinen nr. 2009-1 – uppmärksammas Alice Babs 85-årsdag med en artikel av Vaxbolagets Lasse Zachrisson, som sammanfattar hennes karriär och presenterar CD-skivan ”As Time Goes By”, som han gett ut i anslutning till födelsedagen.

  Så här skrivs det i bulletin 2009-1:

  Med anledning av högtidsdagen har DESS-medlemmen Lasse Zackrisson och hans skivbolag Vax Records gett ut

  en CD-skiva ”As Time Goes By” där Alice uppträder tillsammans med Bengt Hallberg trio och Arne Domnerus

  Big Band med Svend Asmussen som gästartist.

  Du kanske kan rätta till ”Vaxbolaget” och att skivan getts ut av Vax Records.

  Jag har skivan och det är bland det bästa som Alice Babs har åstadkommit, anser jag.

  Hälsningar

  Göran

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: